söndag, april 19, 2009

Baka själv – spara tusenlappar!

Jag bakar inte för att spara pengar, utan för att jag älskar att baka. Men jag har ändå funderat lite på om det är en bra affär eller inte. Så nu har jag räknat lite. Det här jättestora vetesurdegsbrödet som jag bakade härom helgen vägde 1,7 kilo och kostade mig exakt 14:18 kronor (11:90 för det ekologiska vetemjölet, 43 öre för saltet och 1:75 för elektriciteten till ugnen).

Kilopriset på mitt bröd blir 8:34 kr. Hos vår närmsta Ica-handlare, Bea i Svedmyra, kostar ett butiksbakat grekiskt lantbröd 33 kronor per kilo (det bleka lantbrödet såg inte kul ut, men får ändå tjäna som jämförelse i mitt räkneexperiment).

Vi jämför två brödfamiljer; hemmabagarens familj och lantbrödsfamiljen. Om vi räknar med att familjerna äter 2 kilo bröd i veckan blir årskostnaden för hemmabagarens familj 867 kronor, medan lantbrödsfamiljen får betala 3 432 kronor för sitt bröd. Hemmabagaren sparar alltså inte mindre än 2 565 kronor åt sin familj – varje år!

35 kommentarer:

  1. ... men sen tillkommer ju alla roliga saker man måste ha också.
    En bra hushållsassistent, våg, jäskorgar, baguettplåt....

    (plus disk! diska efter ett bak är inte kul.. men nödvändigt.)

    SvaraRadera
  2. Och inte minst så vet man ju mer säkert vad man stoppar i sig om man bakar själv..samt hur färskt brödet faktiskt är (något ett köpbröd ofta inte är)...Tackar för din uträkning..ännu en grund till att forsöka baka mest möjligt själv - och som du säger; det är ju också roligt att baka själv :-)

    SvaraRadera
  3. Sen är det ju arbetstiden också. Om man gillar att baka spelar det ju ingen roll, men det tar ju ett tag.

    SvaraRadera
  4. Jag håller inte med Henrik Nyh; i själva verket tar det inte speciellt lång tid att baka. Jag har nu i över ett års tid bakat 99,5 % av allt bröd vi (och alla våra gäster) ätit och det tar verkligen inte speciellt lång tid att baka. Väga upp surdeg, blanda med mjöl och vatten, plast över (högst en minut). Degen blandas i maskinen i 12 minuter, under tiden gör jag annat (att hälla i mjöl och sedan salt tar inte många sekunder). Degen jäser. Jag gör annat. Jag bakar ut degen i två korgar; max en minut. Bröden jäser. Jag gör annat under tiden. Bröden gräddas i 28 minuter. Inte f-n sitter jag och glor på ugnen!

    Däremot håller jag med Liss: jag vet vad det finns i mitt bröd.

    Ofta bakar jag mera än vi hinner äta, och därför har vi även glada grannar!

    SvaraRadera
  5. I SvD för några veckor sedan hade de gått i genom alla hushållssopor från en vecka i Bromma, för att se vad som slängs i matrester.

    "Slutsatsen var att hushållen i snitt slängde 5,6 kilo mat i veckan och att mer än hälften av detta, 57 procent, slängts i onödan och hade gått bra att äta.
    ...
    På frågan om vilken typ av livsmedel man slängt den senaste veckan toppar bröd och bageri-varor på 41 procent."

    Alltså slängde hushåller i Bromma i genomsnitt 1,3 KILO bröd och bageri-varor som var fullt ätliga. Det kostar alltså 2245 kr om de endast köper grekiskt lantbröd och 567:57 kr om de bakar själv (vilket jag inte tror. Vi som bakar själva har väl mer vett än att slänga hälften varje vecka?).

    Vi fryser alltid in allt vårt bröd. Vi är bara två i hushållet så det blir ganska mycket över när man bakar ut 2 kilo deg. Om vi inte får gäster så räcker det i en vecka. Men har jag tur så får vi det och då kan jag baka flera gånger. :)

    Skivar upp allt och in i frysen. Så tar vi ut det som behövs och tinar i ugn (har ingen mikro). Smakar som nygräddat varje gång!
    Så för allt i världen släng inte brödet!

    SvaraRadera
  6. Här kommer länken till artikel om det var till intresse för någon:

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2673413.svd

    Må väl och baka mycket!

    SvaraRadera
  7. Sedan ett par månader tillbaka bakar jag även vårt knäckebröd själv efter eget recept. Tröttnade på husman dubbelpack, som är det enda egentligt prisvärda knäckebrödet. Ville ha ekologiskt, och godare. Har inte räknat ut vad det kostar, men tror det är rysligt billigt jämfört med butik... Eller, så snyggt och gott knäcke finns nog inte så det är svårt att jämföra.

    SvaraRadera
  8. Kol: Du vill inte dela med dig av det receptet?

    SvaraRadera
  9. Varför förstår inte fler människor?
    Brödrevulotin!

    SvaraRadera
  10. Håller med!
    Vi hade fyra hemmaboende barn och städslade den yngre sonen som hemmabagare.
    För 100 kronor i månaden (vi talar tidigt 90-tal) bakade han allt bröd där hemma. Första limpan rök när folk kom hem från skolan. En halv till kvällsmat, resten tills nästa bak var klart.

    Äldsta sonen grälade med sin flickvän/senare hustru om vems mamma som bakade det sämsta brödet. Jag fattade aldrig om de höll på varnadras eller sin egen mamma.Kanske lika bra.
    Jag brukade säga att jag fostrade dem till ett lyckligt liv - de älskade dollarfranska - billigt skräp de kunde köpa hur mycket som helst när de flyttat hemifrån.
    Men så är nu livet att när de hade gjort det så kom de hem och önskade hembakat bröd och de bakar själva numera. (I din ålder Martin!)
    Själv är jag åerigen fast i surdegsgegget. Köper mjöl från lokal kvarn i tjugofemkilossäckar, experimenterar ständigt. Livet är spännande och lärorikt!.

    SvaraRadera
  11. Med två tonåringar och ytterligare tre hungriga familjemedlemmar är jag säker på att beloppet blir ännu högre. Sen brukar jag iofs kasta i lite olja, gryn, frön och annat, men kostnaden för det är klart försumbar :-)

    SvaraRadera
  12. ... tja, och jämför man med köpebröd av motsvarande kvalitet (finns dock inte ens i min mellansvenska stad) så sparar man astronomiska summor.

    Jag har bakat allt bröd sedan i oktober då jag hittade din blogg. Hade ett litet break då min surdeg möglade och under den tiden fick vi "njuta" av köpt bröd igen. Löjligt dyrt och totalt utan känsla. Inte ens sexåringen uppskattade det.

    Nu är nästa surdeg i full fart efter vårt ofrivilliga uppehåll. Vi njuter i fulla drag.

    SvaraRadera
  13. Jag stod och glodde på nån slags ekologisk halvstor fralla för 10.90 st idag på Konsum. Blev till och med så häpen att jag mot allt förnuft och hyft gnällde lite inför en stackars anställd. Brukar baka 16 lika stora bullar varje gång. Det blir ju nästan lite timlön om man räknar att varje bulle är värd så mycket!

    SvaraRadera
  14. Ja visst är det ju så att det blir mycket billigare att baka sitt bröd själv + att det är mycket gidare, och man vet vad man får i sig. Helt enkelt, alla borde baka sitt eget bröd:)

    SvaraRadera
  15. Jag tror att man blir lyckligare av att baka själv.
    Om vi inte hinner äta upp allt själva i den takt som jag bakar så ger jag gärna bort en limpa till kompisar eller tar med till jobbet. Då blir de också glada.

    SvaraRadera
  16. Vart hittar "svensson" så billigt eko-mjöl?
    Vi som inte har plats för 25kg säckar.

    På vårt ica kostar 2kg 20kr för vanligt ekologiskt vetemjöl.

    SvaraRadera
  17. Hej Martin. Tack för en toppenblogg! Läste lite bland dina tidigare inlägg och såg en kommentar om änglamarks vetemjöl. Det har ju en proteinhalt på 13 %, även på min påse! Jag är förvånad måste jag säga. Har du testat det sen? Känns som att det borde binda mycket vatten o ge höga fina bröd?

    SvaraRadera
  18. Hej! Jag bakade allt bröd när barnen var små. Vi är 7 st i vår familj. Jag räknade ut att jag sparade 4500kr per år och det var grovt räknat. Jag älskar att baka matbröd så när jag började plugga i början av 2000 talet insåg jag att jag inte skulle hinna med det den perioden. Detta var en sorg för mig men ett måste. Sedan dess har jag inte bakat allt bröd men jag längtar hela tiden att få baka matbröd. Nu har jag börjat med surdeg och det tar längre tid men blir mycket gott. Vi är bara 4 st hemma nu så vi behöver inte lika mycket bröd.

    SvaraRadera
  19. Vilken härlig brödblogg! Jag blir så sugen på att baka... Doften... Jag ska tipsa om den i min blogg!

    SvaraRadera
  20. Apropå det här med att spara pengar, är det någon som vet var man kan få tag på (billiga) jäskorgar? På Bakery & Spice kostar de 250 kr styck, och det är ju 500 spänn för två st.

    SvaraRadera
  21. De kostar 150 k styck på Saltå kvarns butik i Järna. Eller, de gjorde de i somras i alla fall.

    SvaraRadera
  22. Sök på jäskorg i produktsöket på http://bakers.se/ - det finns rätt mycket att välja på där. Åsså massor av andra mer eller mindre livsnödvändiga attiraljer för oss baknördar.

    SvaraRadera
  23. Martin, jag har kommit igång. Jäklar vad jag har kommit igång! En fråga, ett tips efterlyses.
    Jag har så jäkla svårt för att kasta mat som eg är prima vara. Eftersom jag har gjort i ordning sex laddningar som skall ges bort så blev det nästan 700 gr av vetesur och rågsur när jag matade igår. Det jag tog bort satte jag ihop en ny, gemensam bytta (ca 50/50 vete/råg alltså) och skickade i en liten laddning rågmjöl och vatten så att det satte igång igen. Har du provat att baka på en så tor laddning blandat någon gång? Har du någon ide? Jag vill helst inte slänga 800 gr prima surdeg utan använd allt i ett svep.

    SvaraRadera
  24. Martin: min rågsur är så gammal och död att jag ska starta en ny. Tänkte ge en del till en kompis - ska jag då starta med dubbla mängder av vatten, mjöl och äpple eller ska jag göra på annat sätt? Gäller samma vetesuren som jag sedan tänkte göra mha rågsuren?

    SvaraRadera
  25. Vi bor i ett gammalt hus som vi värmer upp med vedspis och luftvärmepunp. Vi trivs, men tyvärr gjorde inte surdegen det - temperaturväxlingarna över dygnet (från 16 till 25 grader) gjorde att jag hade problem med att få fart på den. Vi har dessutom så lågt i tak att vi inte får plats med någonting ovanpå kylskåpet.

    Då skapade min man "surlådan" åt mig - en plastlåda (likadan som den vi använder till jäsning) som fodrades med frigolit. I den lägger vi elektriska skovärmare (inköpta endast för detta ändamål), och så locket på. Därinne trivs surdegen ypperligt, temperaturen kan variera mellan 22 och 26 grader, beroende på hur tätt locket ligger på. Ett par frottéhanddukar kan också användas för att justera temperaturen. Så nu bakar vi surdegsbröd varenda helg, och roligare har det aldrig varit att baka!

    SvaraRadera
  26. Anonym (om priset på mjöl): Jag betalar alltså 11:90 för ett kilo mjöl, 24 kr för en tvåkilospåse. Köper man en 10-kilossäck på Saltå kvarn betalar man 11 kr kilot, men mycket billigare än så blir det nog inte för oss Svenssons.

    Maria: Änglamarks mjöl är toppen, det brukar jag köpa om jag inte kommer över specialvete.

    Stefan: Du kan ju prova att göra två riktigt tunga formbröd av det. Häll i några nävar solrosfrön, lite linfrö, en knapp matsked salt och sedan mjöl tills du får en lagom tjock deg. Låt jäsa ordentligt (typ dubbel storlek), lägg över i smörade formar och så skjuts in i ugnen, 200 grader en timme ungefär.

    Eva: En sån bra låda!

    SvaraRadera
  27. Ett bra och inspirerande inlägg. Att det hembakta sedan smakar bättre gör ju inte saken sämre

    SvaraRadera
  28. jag bakar oxå det mesta av mitt bröd själv.. att man tjänar så mycket på det trodde jag aldrig?

    SvaraRadera
  29. Tack Johan och Ian! Nu blir det till att baka!

    SvaraRadera
  30. Martin, och alla andra bakintresserade, jag har ett förslag till er: Ha bakkurser hemma hos kompisar, som ett Tupperware fast utan halvt köptvång på plastbyttor som ska överleva ens egen död (tydligen), där den mest bakkunnige instruerar och visar!

    Jag hade min första sån här kurs i helgen, har haft mer organiserade kurser tidigare, men det här var jättekul! Det fungerar faktiskt om man bara har ett tillräckligt stort kök att husera i och det föder bakglädje och är dessutom ett trevligt sätt att träffas på!

    Och kanske det här får fler att börja baka mer, hemma!

    SvaraRadera
  31. så himla fin blogg du har!

    SvaraRadera
  32. Jag bakar för att brödet blir billigare, godare och för att surdegsbröd är nyttigare för vegetarianer. Dessutom är det kul att hitta nya smaksättningar på brödet:)

    Maria: Kul idé:)

    SvaraRadera
  33. För er som bor i Halland och vill handla mjöl på storpåse så finns ju Berte Qvarn i Slöinge. Mjölet säljs av SIA i deras lagerförsäljning. Kommer inte ihåg vad det kostar att handla där, men de har både bagerivete och ekologisktmjöl. Är för övrigt de som levererar ICAs ekologiska mjöl i "I love ECO" serien. Dessutom kan man ju passa på att köpa en massa billig glass när man ändå är där:)

    SvaraRadera
  34. vi sparar massor! Har 4 barn så det går åt en hel del... :)
    Och hemmabakat surdegsbröd är ju såå gott!

    SvaraRadera
  35. Nu har Bagaren och Kocken sänkt priserna på jäskorgar.
    http://www.bagarenochkocken.se/jaskorgar

    SvaraRadera